دانستن تفاوت بین الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی به ما کمک میکند تا کارایی هرکدام را بهتر درک کنیم و از آنجا که در انواع مختلفی یافت میشوند، در هنگام خرید میتوانیم با توجه به نیازی که داریم نوع مناسب کار خود را انتخاب کنیم.
الیاف از رشتههای تنیده شده در هم تشکیل میشوند و در انواع مختلف صنایع کاربرد دارند و به عنوان مواد اولیه در تولید مواد زیادی استفاده میشوند. گسترهی بسیار زیادی درصنعت پلیمر و نساجی دارد. به عنوان مثال مستحکمترین مواد مهندسی به صورت الیاف ساخته میشوند که میتوان از آنها به الیاف پلیپروپیلن و پلی اتیلن با وزن مولکولی بالا اشاره کرد.
الیافها به طور کلی به دو دستهی طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند و در ادامه به معرفی هرکدام میپردازیم.

ویژگیهای انواع الیاف طبیعی
الیاف طبیعی، الیافی هستند که منشا طبیعی دارند و از مواد شیمیایی در تولید آنها استفاده نمیشود. این دسته از الیاف با توجه به منشا طبیعی که دارند به سه دستهی الیاف حیوانی، الیاف گیاهی و الیاف معدنی تقسیم میشوند.
الیاف حیوانی:
الیاف حیوانی از پوشش بدن حیوانات تشکیل و تولید میشوند که از مهمترین آنها میتوان به پشم و مو اشاره کرد. همچنین در برخی از موارد از مادهای که از کرم ابرشیم خارج میشود به وجود میآیند.
الیاف گیاهی:
این دسته از الیاف همانطور که از اسمشان پیداست از گیاهان تهیه میشوند و بر اساس اینکه از چه گیاهی تهیه شدهاند دستهبندی میشوند. الیاف گیاهی جز مهمترین الیاف در صنعت نساجی میباشند.
الیاف صنعتی:
استفاده از این دسته الیاف بر خلاف دو دستهی قبل که در صنعت نساجی اهمیت دارند، محدود است. الیافهای صنعتی بیشتر مصارف صنعتی دارند و بیشتر برای تولید پارچههای نسوز بکار میرود.

الیاف مصنوعی و کاربردهای آن
الیاف مصنوعی به گروهی از الیاف نساجی گفته میشود که به طور معمول در طبیعت وجود ندارند و با روشهای خاص و اجرای فرایندهای شیمیایی به صورت مصنوعی تولید میشوند. بنابراین این دسته از الیاف دارای ساختار سلولزی یا پروتئینی نیستند.
اما ممکن است در برخی از الیاف مصنوعی ریشه طبیعی نیز وجود داشته باشد. الیاف پلیپروپیلن، الیاف سلولز و الیاف پلی استر نمونههایی از الیاف مصنوعی هستند.
الیاف مصنوعی در دو دستهی الیاف باز یافته و الیاف ترکیبی یافت میشوند.
الیاف باز یافته که به الیاف نیمه مصنوعی نیز معروف هستند. در تولید و ساختار این دسته از الیاف، از الیاف طبیعی نیز استفاده میشود اما در مقابل الیاف ترکیبی کاملا از مواد شیمیایی تهیه میشود.

نمونهای از الیاف مصنوعی
پلی استر یکی از انواع الیاف کاملا مصنوعی میباشد. این الیاف مقاومت بسیاری در برابر چروک شدن دارند. همچنین الیاف پلی استر در برابر رطوبت، حرارت و نور خورشید مقاومت زیادی از خود نشان میدهند پس در نتیجه پارچههای تولیدی از الیاف پلی استر در حالت خشک و خیس یکسان میباشند. با توجه به ویژگیهای گفته شدهی یکی از کاربردهای الیاف پلی استر تولید منسوجات میباشد.
از دیگر انواع الیاف مصنوعی میتوان به پلیپروپیلن اشاره کرد که در دسته الیاف مصنوعی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. این الیاف را برخی به اسم پلاستیک هم میشناسند. این دسته از الیاف مصنوعی در انواع مختلف صنایع بسیار کاربرد دارد. حتی اخیرا به این امر پی بردهاند که میتوان برای تولید پتو و همچنین ساختن روپوشهای محافظ برای کارگران ساختمان و کارگران کارخانهها با توجه به مقاومتش در برابر اسیدها و مواد قلیایی از آن استفاده کنند. و میتوان گفت تنها ایرادی که این دسته از الیاف دارند این است که روش رنگ آمیزی آن ها مانند سایر الیاف نیست و با استفاده از مستربچ و هنگام با تولید الیاف و ذوب گرانول انجام می شود.
در نهایت باید گفته شود که در آیندهای نزدیک شیمیدانان به مواد جدیدتری که برای تولید الیاف مصنوعی مناسبتر هستند، دست پیدا خواهند کرد. در حال حاضر طبق ویژگیهایی که هر کدام از الیافها دارند میتوان گفت الیافهای مصنوعی پلیپروپیلن جز بهترین الیافهاست و طرافداران خاص خودش را دارد.
با توجه به اینکه استفاده از این مادهی فوقالعاده سبب افزایش و دوام محصول تولیدی میشود بسیار در تولید بتن از پلیپروپیلن بهره میگیرند.
اما باید به کیفیت این ماده دقت کرد. چرا که اگر مواد اولیه برای تولید این محصول مرغوب نباشد نتیجهی عکس در بر خواهد داشت. به شما پیشنهاد میکنیم از الیاف پلیپروپیلن ترمه کارپت استفاده کنید و از آنها مطمئن باشید. کیفیت این الیاف به گونهای بالاست که به دیگر کشورها نیز صادر میشوند.
بدون دیدگاه