در راستای معرفی لایههای ژئوممبران میتوان گفت ژئوممبران یکی از بزرگترین گروههای خانوادهی ژئوسنتتیک و پلیمری میباشد. در دههای اخیر به یکی از موثرترین و کاربردیترین مواد در جهت عایق بندیهای مهندسی و صنعتی تبدیل شدهاست. آنها به عنوان لایههای نفوذ ناپذیر در برابر مایعات و به عنوان یک مانع جابهجایی به کار میروند. از این دسته لایهها میتوان بدون نیاز به هیچگونه زیرساختی به عنوان لایه محافظ و یک عایقبندی مطمئن استفاده کرد.
این لایه با استفاده از جوش حرارتی و یا روشهای دیگر در کنار هم قرار میگیرند. این محصول از مواد پلیمری ساخته شده است و عموما جنس این لایهها از پلی اتیلن یاPVC میباشد که با توجه به ویژگیها، خواص مکانیکی و شیمیایی که دارند از انعطاف و مقاومت کششی بالایی برخوردار هستند. همچنین عمر طولانی این محصول غیر قابل انکار است و در کنار دیگر ویژگی هایی که دارد سبب شده است تا روند استفاده از این محصول به جای سایر محصولات مشابه افزایش یابد.
لایههای ژئوممبران از نظر اقتصادی نیز کاملا به صرفه عمل میکنند به عنوان مثال در ساخت یک استخر استفاده از عایق ژئوممبران هزینهی تمام شده را یک سوم نسبت به سنگ، سیمان و بتن کاهش میدهد. این دسته از لایهها به طور کلی در دو رنگ سفید و مشکی تولید میشوند و بر اساس شکل و ساختار انواع متفاوتی دارند.
در ادامه برتری و مزایای لایههای ژئوممبران را بیان میکنیم:
مزایای استفاده از لایههای ژئوممبران در مقابل سایر مواد مشابه
این محصول در دمای ۴۰ـ تا ۷۰+ درجه سانتیگراد مقاوم هستند. استفاده از این محصول در انواع استخرها مانند استخرهای پرورش ماهی سبب میشود تا از چسبیدن خزهها و جلبکها به دیوارهی استخر جلوگیری شود. لایههای ژئوممبران در مقابل عوامل محیطی و بیولوژیکی همچون نور آفتاب، یخ زدگی و … مقاوم هستند. این مقاوم بودن سبب شده تا طول عمر این محصول نزدیک به ۸۰ سال تخمین زده شود.
خاصیت بسیار مهمی که این لایهها دارند این است که در مقابل زلزله و حرکت گسلها به واسطهی ویژگی ارتجاعی بودنشان تا ۷ درصد نسبت به رقبا مقاومتر باشند. وجود مادهای به نام کربن سیاه و یا به اصطلاح کربن بلک در ترکیبات این محصول سبب شده است ژئوممبران در برابر اشعه ماورا بنفش نیز مقاوم باشد. ویژگیها و خواص گفته شده و همچنین مقرون به صرفه بودن این محصول سبب شده است در بسیاری از صنایع محبوب و کاربرد داشته باشد.
انواع لایههای ژئوممبران
این لایهها با توجه به مواد تشکیل دهندهای که دارند در انواع مختلفی تولید و دستهبندی میشوند که هر کدام مزیتهایی دارند و کاربردی هستند. به طور کلی از پرکاربردترین ژئوممبران میتوان به PVC و HDPE اشاره کرد.
PVC سبب انعطافپذیری میشود
لایههای ژئوممبران PVC از ترکیب PVC صلب که بیشتر در لولههای PVC استفاده میشوند و مواد نرمکننده که پلاستی سایزر نام دارند، ساخته شدهاند. ترکیب فوق سبب شده تا محصولی انعطافپذیر تولید شود. از جمله مزایای این دسته از لایههای ژئوممبران میتوان به طول مناسب و ترمیم پذیری آسان و سریعشان اشاره کرد. در تولید لایههای ژئوممبران PVC باید دقت داشت چرا که اگر از فرمولاسیون صحیحی در تولید آن استفاده نشود این محصول در شرایط محیطی دوام چندانی نخواهد داشت.
مقاوم بودن را از پلی اتیلن بخواهید
از دیگر لایههای ژئوممبران،لایههای ژئوممبران پلی اتیلن هستند. این دسته از لایههای ژئوممبران با توجه به ساختار پلی اتلین مقاومت شیمیایی خوبی در برابر مواد اسیدی و قلیایی دارند. همچنین با اضافه کردن موادی نه چندان گران میتوان این مقاومت را افزایش داد تا حدی که در مقابل اشعه UV خورشید و دمای بالا نیز مقاوم خواهند بود. اما این محصول از انعطافپذیری پایینی برخوردار است و بیشتر برای سطوح بسیار وسیع کاربرد دارد. فرایند تولید ژئوممبران پلی اتیلنی نسبتا ارزان است که با توجه به موارد فوق این محصول کاربردهای فراوانی دارد. ژئوممبران پلی اتیلنی شناختهترین نوع لایههای ژئوممبران است.
جادوی الیاف پلیپرو پیلن
حال به ژئوممبران پلی پروپیلن میرسیم. از دیگر کاربردهای الیاف پلیپروپیلن میتواند به استفاده به آنها در لایههای ژئوممبران اشاره کرد. میتوان حدود آن را بین ژئوممبران PVC و ژئوممبران پلی اتیلنی در نظر گرفت. این محصول از نظر مقاومتی به ژئوممبران پلی اتیلنی و از نظر انعطافپذیری به ژئوممبران PVC نزدیک است. پس میتوان نتیجه گرفت با توجه به ویژگیهایی که ژئوممبران پلی پروپیلن دارد میتوانیم در شرایطی که به دو ویژگی هم زمان نیاز داریم از آن استفاده کنیم.
شما بیشتر از کدام نوع از لایههای ژئوممبران استفاده میکنید؟
بدون دیدگاه