پلی پروپیلن به دلیل برخی ویژگی های منحصر بفرد ماده ی بسیار محبوبی در بین پلیمرهاست . محصول الیاف پلی پروپلین که به اختصار الیاف پ پ نیز نامیده میشود نیز از این قایده مستثنا نیست و ویژگی هایی از جمله چگالی کم ، عدم جذب آب ، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و عایق بودن در برابر حرارت و الکتریسیته باعث شده است تا این محصول جایکاه بسیار وسیعی در صنایع مختلف داشته باشد . از جمله کاربردهای هر کدام میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
1- صنعت ساخت و ساز
الیاف پلیپروپیلن در صنعت ساخت و ساز به منظور بهبود استحکام و دوام مصالح ساختمانی استفاده میشود.
- مقاومسازی بتن: افزودن الیاف پلیپروپیلن به بتن باعث افزایش مقاومت کششی، کاهش ترکخوردگی و افزایش مقاومت در برابر ضربه و سایش میشود. این دسته از الیاف ها که به الیاف بتن پ پ معروف میباشند طیف وسیعی دارند و در دو دسته ی کلی میکرو و ماکرو تولید میشوند . برای دیدن ویژگی های این دسته از الیافها و تنوع و سایز های آن میتوایند به صفحه الیاف بتن مراجعه نمایید
- ژئوتکستایلها: ژئوتکستایلهای پلیپروپیلنی برای تثبیت خاک، کنترل فرسایش و سیستمهای زهکشی در پروژههای ساختمانی استفاده میشوند. الیافهای تولیدی برای این صنعت ویژگی های خاصی دارند که شامل مقاومت بالا و النگیشن مطلوب میباشد . الیافهای پ پ تولیدی برای این صنعت طیف وسیعی دارند و با توجه به شرایط تولید کارخانجات تولید میگردد . برای اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه ی الیاف پلی پروپیلن ژیوتکستایل مراجعه نمایید
2- صنعت بهداشت و درمان
از آنجایی که پلی پروپیلن در برابر جذب هر چیزی بسیار مقاومت میکند ، یکی از بهترین ماده ها برای استفاده در جاهایی است که بهداشت مورد توجه است ، از اینرو صنعت بهداشت و درمان از خواص الیاف پلیپروپیلن برای تولید محصولات پزشکی و بهداشتی مختلف بهره میبرد. از آن جمله :
- پارچههای بیبافت: این پارچهها برای محصولات پزشکی یکبار مصرف مانند ماسکهای جراحی، لباسهای جراحی، کلاهها و روپوشها ضروری هستند. الیافهای تولیدی این دسته باید مشخصات بهداشتی از جمله عدم آلودگی به مواد میکروبی را داشته باشند . شرکت نگین رز به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان الیاف بهداشتی در ایران فعالیت میکنند
- نساجیهای پزشکی: الیاف پلیپروپیلن همچنین در پانسمانهای زخم و محصولات بهداشتی مانند پوشک و نوارهای بهداشتی استفاده میشوند.
3- کشاورزی
در کشاورزی، الیاف پلیپروپیلن به بهبود حفاظت از محصولات و افزایش بهرهوری کمک میکند. در وافع الیاف پ پ هم در زیر خاک و هم در مجاورت هوا مقاومت خوبی از خود نشان می دهد و از آنجایی که جذب آب کمی دارد گزینه ی بسیار مناسبی برای هدایت آب و کنترل رطوبت می باشد . گاربردهای الیاف پ پ در صنعت کشاورزی از قرار زیر است :
- پوششهای گیاهی و فیلمهای مالچ: این محصولات به تنظیم میکروکلیما در اطراف گیاهان، کاهش رشد علفهای هرز و حفظ رطوبت خاک کمک میکنند.
- توری و نخ کشاورزی: برای حمایت از گیاهان، ایجاد موانع محافظتی و بستن دستههای یونجه و کاه استفاده میشود.
4- فیلتراسیون
الیاف پلیپروپیلن به دلیل مقاومت خوب به مواد شیمیایی و عدم جذب آب ، به عنوان یکی از بهترین الیافها در زمینه ی فیلتراسیون آب وهمچنین هوا است . برای این منظور در وهله ی اول این فیلتر ها در کارخانجات بی بافت ( نان وون) تولید میشوند . شاید سهم عمده ی این صنعت نسبت به سایز رقبا بسیار زیاد باشد . اما روشهای دیگری نیز برای تولید فیلتر وجود دارد ،از آن جمله میتوان به ریسندگی نخ پلی پروپیلن و تولید فیلترهای نخی اشاره کرد . این روشهای تولید مختلف فیلتر به دو دسته ی کلی زیر تقسیم میگردند
- فیلترهای هوا و مایعات: مقاومت شیمیایی و دوام این الیاف، آن را برای فیلترهای سیستمهای تصفیه هوا، تصفیه آب و فرآیندهای صنعتی مناسب میکند.
- فیلترهای ماسک: پارچههای بیبافت پلیپروپیلنی در لایههای فیلتراسیون ماسکها استفاده میشوند و حفاظت اساسی در برابر ذرات مضر و عوامل بیماریزا فراهم میکنند.
5- صنعت خودرو
الیاف پلیپروپیلن در صنعت خودرو نقش مهمی در بهبود عملکرد و زیبایی اجزای خودرو ایفا میکند.
- روکش و موکت خودرو: دوام و مقاومت الیاف PP در برابر سایش، آن را برای استفاده در داخل خودروها، از جمله روکش صندلیها، کفپوشها و سقفهای داخلی مناسب میکند.
- پارچههای بیبافت: این پارچهها در اجزای مختلف خودرو مانند فیلترهای هوا و روغن، جداکنندههای باتری و مواد عایق صدا استفاده میشوند.
6- پوشاک و منسوجات
الیاف پلیپروپیلن در صنعت نساجی برای تولید انواع مختلف پارچهها استفاده میشود. محبوبیت آن به دلیل دوام، مقاومت در برابر رنگپریدگی و قابلیت جذب رطوبت از پوست است.
- پوشاک ورزشی و فعال: خاصیت عدم جذب رطوبت الیاف پلیپروپیلن باعث میشود بتوان از آن محصولاتی تحت عنوان dry fit تولید کرد که لباس ورزشکاران در طول فعالیتهای فیزیکی خشک و راحت بماند. این خاصیت به همراه با وزن سبک آن، این الیاف را برای پوشاک ورزشی ایدهآل میکند.
- پارچههای بیرونی: مقاومت الیاف پلیپروپیلن در برابر رطوبت و کپک، آن را برای استفاده در تولید چادرها، سایبانها و پوششهای مبلمان بیرونی مناسب میکند. نقطه ضعف پلی پروپیلن عدم مقاومت در برابر اشعه ی UV است که با افزودن مواد افزودنی ، این مقاومت را به الیاف های پلی پروپیلن اضافه میکنند .
- فرشها و موکتها: مقاومت در برابر لکه و سهولت در تمیز کردن، الیاف پلیپروپیلن را در تولید فرشها و موکتها محبوب کرده است. این محصولات در محیطهای مسکونی و تجاری استفاده میشوند و راهحلی مقرون به صرفه و مقاوم برای کفپوشها ارائه میدهند.
کاربردهای مطرح شده در فوق بخشی از مصارف الیاف پلی پروپیلن در صنایع در زمان نگارش این مقاله است ، با توجه به ویژگی های محبوب و منحصر بفرد پ پ این کاربردها مرتبا رو به افزایش است و این ماده هر روزه کاربردهای جدیدی در صنایع پیدا میکند .
بدون دیدگاه